Image Alt

Zaaitips

Start van het zaaiseizoen

Als je in de zomer wil genieten van je eigen plukbloemen is maart / april het moment om je aan het zaaien te zetten. Door het volgen van onze workshop heb je de eerste stap dus al genomen! ♥

Met onderstaande tips helpen we je graag verder op weg. We geven onze ervaringen met het telen van één- en tweejarige planten graag met jullie. Hieronder een lijst met tips die voor ons op deze manier werken om sterke planten te hebben een hele zomer lang. Succes!

Benodigdheden

  • Zaai en stekgrond
  • Zaaitrays en onderlegschalen (alternatief is potjes die onderaan gaatjes hebben)
  • Kwalitatief bloemenzaad. Zaden verliezen hun kiemkracht na verloop van tijd. Hun houdbaarheid is afhankelijk van de soort.
  • Plekje op je vensterbank, in de serre of een goed beschutte plek in de tuin ( wanneer je al vanaf maart / begin april wil starten)

Belangrijkste factoren die meespelen in het ontwikkelen van zaad naar jong plantje zijn: Grond, Licht, Water en Warmte.
Hieronder vind je enkele tips om in het achterhoofd te houden bij deze 4 factoren. Succes!

Grond

Vul je trays met zaai en stekgrond. Duw de aarde niet aan, maar klop de tray lichtjes op een tafel om de aarde te laten zakken. Vul aan waar nodig. Je wil vermijden dat de grond te compact wordt en zo de groei van de jonge zaailing bemoeilijkt.

Licht

Let bij het zaaien goed op of je te maken hebt met lichtkiemers. Sommige zaden hebben immers (extra) licht nodig om te kunnen kiemen. De lichtkiemers bedek je bij het zaaien niet met potgrond en duw je slechts heel licht aan in de zaaigrond.
Donkerkiemers daarentegen kan je bedekken met een goed laagje potgrond. Of je dekt je zaaitray af met een stukje karton totdat je de kiemplantjes ziet verschijnen. Opgelet – wel regelmatig controleren en dadelijk karton weghalen van zodra je de zaden ziet kiemen.

Water 

Zorg ervoor dat je zaaigrond vochtig blijft maar niet doorweekt. Je geeft best water via de onderbak van je zaaitray. Zo vermijd je dat je met de gieter de zaden wegspoelt of dat de kiemplanten omver vallen door een te stevige waterstraal. Op de middenste foto zie je dat de grond een groene toplaag vertoont. Dit is een teken van teveel water en vocht!

Warmte 

Vele soorten houden van warmte om te ontkiemen. Je kan je potjes / zaaitrays enkele dagen op de vensterbank plaatsen totdat de zaailingen opkomen. Hou ze niet te lang in een warme omgeving maar verplaats ze van zodra de eerste kiemblaadjes ontwikkeld zijn naar een koelere maar vorstvrije plek (bv koude bak, serre, tuinhuis met veel lichtinval) .

Wanneer uitplanten? 

Laat de planten afharden alvorens uit te planten. Afharden is het geleidelijk laten wennen van de planten aan de buitencondities. Je start met enkele uren per dag je tray buiten te zetten en bouwt dit geleidelijk aan verder op. Doe dit in het begin niet als het heel erg regent of erg fris is!
Van zodra de plantjes wat kunnen wennen hebben aan hun nieuwe omgeving dan kan je ze uitplanten in volle grond.

Uitplanten kan ten vroegste van zodra je zaailing echte blaadjes ontwikkeld heeft. Maar niet enkel de status van je zaailing is van belang, ook de buitencondities zijn erg belangrijk om dit plantje te laten uitgroeien tot jouw bloemenleverancier.

  • Niet winterharde eenjarige soorten ( bv Cosmos, Zinnea, Zomeraster, …) plant je pas uit in volle grond van zodra alle gevaar op vorst geweken is.
  • Half harde en winterharde eenjarige soorten kan je uitplanten vanaf midden april ( wanneer gezaaid datzelfde voorjaar). Denk hierbij aan Juffertje in het groen, Daucus , Calendula , Bupleurum , Korenbloem…

 

Qua locatie van je pluktuin kies je best voor een plekje met het maximaal aantal zonuren in je tuin. Hoe meer licht en zon, hoe uitbundiger de bloei en groei zal zijn!

Bij het uitplanten mik je op een plantafstand van ~15cm tussen je plantjes. Ietsje korter kan ook, ruimer mag maar dan ga je ertussen nog af en toe het onkruid te lijf moeten gaan. 🙂  De eerste dagen na het uitplanten zorg je voor optimale condities voor je babyplant. Is het kurkdroog? Vermijd bij het uitplanten dan de heetste momenten van de dag en geef de jonge planten goed water erna. De eerste dagen monitor je de aarde rondom de plant en zie je erop toe dat deze vochtig blijft. Eens gesetteld hoeven ze geen extra care meer !

Pinchen en oogsten

Een van de allerbelangrijkste tips houden we voor het laatste! Je wil een zomer vol bloemen? Dan hoef je zeker niet bang te zijn om die bloemen ook volop te oogsten. Hoe meer je oogst, hoe rijker je plant zal bloeien en ook hoe langer hij zal blijven doorbloeien. Leg je snoeischaar binnen handbereik en knip die mooie bloemen regelmatig af! Dit doe je best net boven een vertakking want dan komen er snel dubbel zoveel extra zijscheuten tevoorschijn.

 

Nog voordat je planten bloemen beginnen produceren komt de snoeischaar ook al van pas. De techniek van pinchen zorgt ervoor dat je plant veel bossiger/ voller groeit.

Pinchen doe je van zodra er 2 sets echte blaadjes gevormd zijn. Je knip op dat moment het bovenste deel van de stengel weg te knippen tot net boven het eerste set van echte blaadjes. Voelt raar om je plant zo te halveren, maar vertrouw ons, het resultaat is schitterend!!
Pichen doe je niet bij alle planten, maar zeker wel bij Zinnea, Cosmos, Calendula, Leeuwenbekje.