Image Alt

Zaaitips

Start van het zaaiseizoen

Als je in de zomer wil genieten van je eigen plukbloemen is maart / april het moment om je aan het zaaien te zetten! Met onderstaande tips helpen we je op weg. We geven onze ervaringen mee en lijsten de dingen op die voor ons op deze manier werken. Succes!

 

 

Benodigdheden

  • Zaai en stekgrond
  • Zaaitrays en onderlegschalen (alternatief is potjes die onderaan gaatjes hebben)
  • Kwalitatief bloemenzaad. Zaden verliezen hun kiemkracht na verloop van tijd. Hun houdbaarheid is afhankelijk van de soort.
  • Plekje op je vensterbank, in de serre of een goed beschutte plek in de tuin ( wanneer je al vanaf maart / begin april wil starten)

Belangrijkste factoren die meespelen in het ontwikkelen van zaad naar jong plantje zijn: Grond, Licht, Water en Warmte.
Hieronder vind je enkele tips om in het achterhoofd te houden bij deze 4 factoren. Succes!

Grond

Vul je trays met zaai en stekgrond. Duw de aarde niet aan, maar klop de tray lichtjes op een tafel om de aarde te laten zakken. Vul aan waar nodig. Je wil vermijden dat de grond te compact wordt en zo de groei van de jonge zaailing bemoeilijkt.

Licht

Let bij het zaaien goed op of je te maken hebt met lichtkiemers. Sommige zaden hebben immers (extra) licht nodig om te kunnen kiemen. De lichtkiemers bedek je bij het zaaien niet met potgrond en duw je slechts heel licht aan in de zaaigrond.
Donkerkiemers daarentegen kan je bedekken met een goed laagje potgrond. Of je dekt je zaaitray af met een stukje karton totdat je de kiemplantjes ziet verschijnen. Opgelet – wel regelmatig controleren en dadelijk karton weghalen van zodra je de zaden ziet kiemen.

Water 

Zorg ervoor dat je zaaigrond vochtig blijft maar niet doorweekt. Je geeft best water via de onderbak van je zaaitray. Zo vermijd je dat je met de gieter de zaden wegspoelt of dat de kiemplanten omver vallen door een te stevige waterstraal.

Warmte 

Vele soorten houden van warmte om te ontkiemen. Je kan je potjes / zaaitrays enkele dagen op de vensterbank plaatsen totdat de zaailingen opkomen. Hou ze niet te lang in een warme omgeving maar verplaats ze van zodra de eerste kiemblaadjes ontwikkeld zijn naar een koelere maar vorstvrije plek (bv koude bak, serre, tuinhuis met veel lichtinval) .

 

Wanneer uitplanten? 

Laat de planten afharden alvorens uit te planten. Afharden is het geleidelijk laten wennen van de planten aan de buitencondities. Je start met enkele uren per dag je tray buiten te zetten en plant pas daarna de planten uit in volle grond.

Uitplanten kan ten vroegste van zodra je zaailing 2 echte blaadjes ontwikkeld heeft. Maar niet enkel de status van je zaailing is van belang, ook de buitencondities zijn erg belangrijk om dit plantje te laten uitgroeien tot jouw bloemenleverancier.

  • Niet winterharde eenjarige soorten ( bv Cosmos en Zinnea) plant je pas uit in volle grond van zodra alle gevaar op vorst geweken is.
  • Half harde en winterharde eenjarige soorten kan je uitplanten vanaf midden april ( wanneer gezaaid datzelfde voorjaar)